Kamień kotłowy, Twarda wodauzdatnianie-twarda-woda-kamien-kotlowy-impuls-generator-zmiekczacz-wody-impuls-przemysl-produkcja

 

Kamień kotłowy to osad składający się z węglanów wapnia i magnezu. Pojawia się w naczyniach lub zbiornikach służących do gotowania lub długotrwałego ogrzewania nieuzdatnionej wody np. w kotłach parowych (stąd nazwa), chłodnicach, czajnikach, rurach, bojlerach. Osadza się na wewnętrznych ściankach urządzeń, a także na elementach podgrzewających wodę – często pojawia się na powierzchniach grzałek elektrycznych. Osadza się również w instalacjach, w których występuje gorąca para wodna.Kamień pojawia się w wyniku termicznego rozkładu wodorowęglanów wapnia i magnezu, najczęściej zawartych w twardej wodzie. W wyniku gotowania następuje wydzielanie się węglanów w postaci osadu, zwanego kamieniem kotłowym.

 

 

 

 

 

 

Skutki

Obecność kamienia kotłowego w urządzeniach niesie za sobą wyłącznie skutki negatywne. Osad źle przewodzi ciepło, powoduje także zatykania się rur w aparatach i instalacjach.  Obecność kamienia kotłowego zwiększa koszty zużycia energii cieplnej, ponieważ obniża zarazem sprawność kotłów i wymienników ciepła. Często powoduje lokalne niedogrzania i przegrzania. Za jego sprawą zmniejsza się także przekrój rur, co może być przyczyną awarii instalacji, niestabilności i zmniejszenia przepływu, czy korozji.uzdatnianie-twarda-woda-kamien-kotlowy-impuls-generator-zmiekczacz-wody-impuls-przemysl-produkcja

Twarda woda w domowej instalacji powoduje tworzenie się tak zwanego „kamienia kotłowego” czyli warstwy osadu najczęściej szarego lub białego koloru która pokrywa grzałki w urządzeniach sprzętu domowego użytku takich jak czajniki, pralki i zmywarki. Po dłuższym czasie może dojść do całkowitego zablokowania rury wlotowej urządzeń. Twarda woda powoduje także wysuszanie ludzkiej skóry oraz pogarsza smak napojów i posiłków.

Odkładające się w kotle, pralce lub czajniku osady powodują zwiększenie zużycia energii elektrycznej potrzebnej do podgrzewania wody. Przez twardość wody rośnie również nawet o połowę, zużycie detergentów. 

Choć kamień kotłowy jest dość kruchy, to jego mechaniczne usuwanie może być uciążliwe. Występowanie kamienia kotłowego w naczyniach do gotowania wody dla celów spożywczych nie jest niebezpieczne dla zdrowia ani w zasadzie nie zmienia smaku potraw i napojów przyrządzanych z wody gotowanej w obecności kamienia, ale powodować może pojawienia się w tych potrawach lub napojach szarych cienkich okruchów węglanów.

 

Większe znaczenie gospodarcze ma fakt, że kamień kotłowy powoduje straty energii cieplnej, bowiem sprawność kotłów i wymienników ciepła jest mniejsza niż wtedy, gdy kamień kotłowy nie występuje. Może powodować lokalne niedogrzania (lub przegrzania) lub zmniejszenie przekroju rury, co może spowodować awarię instalacji, zmniejszenie przepływu, niestabilność przepływu, oscylację poziomu wody, korozję pod osadami, itd.

kamien i korozja twarda woda-uzdatnianie-twarda-woda-kamien-kotlowy-impuls-generator-zmiekczacz-wody-impuls-przemysl-produkcja

KAMIEŃ KOTŁOWY: REALNE ZAGROŻENIE DLA INSTALACJI WODNEJ
Kamień osadza się na elementach metalowych – rury stalowe, elementy grzewcze, wnętrza grzejników, metalowe części urządzeń wodnych (pralek, zmywarek), armatura. Cząstki kamienia osadzone już na rurach przyciągają kolejne (na zasadzie oddziaływań elektrostatycznych) – istniejąca warstwa kamienia kotłowego ułatwia więc jego dalsze odkładanie.

Dlaczego kamień kotłowy jest niepożądany:

  • stwarza warunki korozyjne, wpływa więc na łatwiejsze niszczenie rur i urządzeń (przede wszystkim pralek i zmywarek);
  • osadzając się na rurach, zmniejsza ich przekrój, co jednocześnie powoduje zwiększenie prędkości wody – te dwa czynniki wpływają na większe opory przepływu. Większe opory przepływu oznaczają większe spadki ciśnienia – może się więc okazać, że woda nie dopływa w wystarczającym stopniu do wszystkich odbiorników;
  • kamień ma małą przepuszczalność cieplną – osadzając się wewnątrz elementów instalacji grzewczej obniża jej wydajność, ponieważ mniej ciepła może przeniknąć przez pokryte kamieniem ścianki urządzeń. Warstwa kamienia kotłowego o grubości 1 mm powoduje zmniejszenie wydajności  o ok. 46%.

 uzdatnianie-twarda-woda-kamien-kotlowy-impuls-generator-zmiekczacz-wody-impuls-przemysl-produkcja

 INFORMACJE

 Nasza strona na Facebook

 

 

KONTAKT

tel: 501 658 668

e-mail: biuro@impulswodar.pl

© Copyright WODAR 2018