Uzdatnianie twardej wody w przemyśle gastronomicznymuzdatnianie wody impulsem elektrycznym

W przemyśle gastronomicznym woda ma duży wpływ na oferowane usługi. Każda dobra restauracja dba o najwyższy standard.

Między innymi dba się o sprzęt używany w restauracji, higienę, jakość. Wszystkie te czynniki wpływają na opinię i zadowolenie klienta.

W każdym lokalu gastronomicznym używa się również wody w dużych ilościach. Dlatego jest to istotne aby była ona odpowiednia. Główny problem jakości wody jest jej twardość.

 

 

 

 


Jakie negatywne skutki przynosi korzystanie z twardej wody?

Przede wszystkim niska jakość wody wpływa negatywnie na urządzenia wykorzystujące ją. Nawet w warunkach domowych łatwo zauważyć, że wszystkie powierzchnie metalowe mające kontakt z wrzątkiem lub parą, po jakimś czasie zaczynają pokrywać się osadem. Zbierający się w ten sposób kamień nie tylko wpływa na estetykę, ale znacząco obniża sprawność urządzeń, zwiększa ich awaryjność.

uzdatnianie wody impulsem elektrycznym

Większość lokali posiada także piece parowe, kostkarki do lodu, ekspresy do kawy, automaty z ciepłymi napojami. Dodatkowo część urządzeń, gdy kupowana jest na potrzeby biznesowe posiada skróconą lub pozbawiona jest zupełnie gwarancji. Urządzenia te z reguły są bardzo drogie w zakupie i późniejszym serwisowaniu. Dlatego aby zapobiec niepotrzebnym wydatkom na naprawę sprzętu warto zabezpieczyć urządzenia przed twardą wodą, wydłużyć ich żywotność i poprawić efektywność pracy.


Jak zabezpieczyć instalację wodną i wszystkie urządzenia pracujące na wodzie?


TECHNOLOGIA IMPULSOWA- system przeciw osadom z węglanu wapnia(CaCO3) tzw. kamień kotłowy.

uzdatnianie wody impulsem elektrycznym
Urządzenia z serii:

IMPULS PRO  To nowoczesny system rozszczepiający wodorowęglan wapnia "kamień kotłowy CaCO3" na mono kryształy. Urządzenia te zmieniają całkowicie podejście technologiczne do stosowania dotychczasowych stacji zmiękczania wody regenerowanych chlorkiem sodu (zwykła sól). Technologia z serii IMPULS pozwala na nieograniczone przepływy dla średnic 1/2"~120", pozwala na nieograniczone możliwości zastosowania tam gdzie jest twarda woda. Jeżeli masz już instalacje zarośniętą kamieniem to urządzenie je rozpuści bez żadnej chemii. Ca(HCO3)2 + IMPULS => CaCO3 + CO2 + H2O


Poniżej pokazujemy jak została zabezpieczona przykładowa instalacja oraz zdjęcia wykonane przed zainstalowaniem urządzenia IMPULS i po 6 miesiącach pracy urządzenia.  Podgrzewanie (przed założeniem urządzenia IMPULS) do żądanej temperatury na basenie 25 metrowym trwało ok. tygodnia, po uzdatnieniu wody generatorem impulsowym trwa 2 dni. 

Zdjęcie wykręconego zaworu przed zasilaniem wymienników ciepła. Przed założeniem urządzenia IMPULS.

kamien,kotlowy,twarda,woda,basen,spa,hotel,dom

Zdemontowany zawór po 6 miesiącach pracy urządzenia IMPULS, proszę zwrócić uwagę, że kamień stał się miękki jak masło. Po zmiękczeniu starego kamienia sam przepływ opłucze instalacje, która w środku będzie jak nowa. 

Wymiennik ciepła został całkowicie oczyszczony.

uzdatnianie wody impulsem elektrycznym, uzdatnianie twardej wody,impuls elektryczny,generator,woda,spa,hotel,basen,dom

IMPULS jest ekologicznym systemem uzdatniania wody, zabezpieczającym instalację wodną i urządzenia przed osadzaniem się kamienia wapiennego oraz rdzy. Technologia IMPULS to proces fizycznego odkamieniania wody. Specjalne elektroniczne impulsy odwracają przebieg krystalizacji wapnia w wodzie oraz blokują powstawanie bieżącego kamienia Ca(HCO3)2 wodorowęglanu wapnia. Ca(HCO3)2 +IMPULS = CaCO3 + CO2 + H2O  


  Jeżeli potrzebujesz obszernej wiedzy na temat technologii impulsowej skontaktuj się z nami.

KONTAKT

Wrocław/Lubań

tel: 501 658 668

e-mail: biuro@impulswodar.pl

© Copyright WODAR 2021